Arowana

 

Arowana, znana również jako arawana, aruana czy też dragon fish (smocza ryba, ryba–smok), a czasem dookreślana przydomkiem „bonytongue”, z powodu zębatych kości znajdujących się na języku (stąd nazwa rzędu kostnojęzykowych), jest kultową rybą Azjatów zamieszkują-cych głównie obszary na południowym wschodzie kontynentu: Malezję, Indonezję, Kambodżę, Tajlandię i Wietnam. Mowa, oczywiście, o gatunkach azjatyckich arowany.

Arowany, głównie azjatyckie, sprzedawane są najczęściej z chipami założonymi jeszcze w hodowli. Taki chip zawiera numer zarejestrowany w bazie CITES (mogą być na nim zapisane również dodatkowe informacje). Dzięki niemu możemy ustalić, skąd jest nasza ryba, czy pochodzi z legalnego źródła – hodowli. Takie oznakowanie czasami otrzymują również ryby spoza rejonu Azji, jeżeli stanowią swoisty rarytas hodowlany, np. Snow, White, Albino czy Platinum Arowana. Ich ceny dochodzą do kilkudziesięciu tysięcy dolarów. Wówczas oznaczenie ryby zaspokaja raczej snobistyczne ambicje jej właściciela.

Strona została podzielona na następujace tematy:
– Charakterystyka gatunków i odmian,
– Opieka i warunki życia Arowany,
– Akwarium dla Arowany – urządzenie, wyposażenie,
– Żywienie,
– Rozmnażanie,
– Choroby

Miłej lektury 🙂